Sisua.net

Sisu kuorma-autoihin liittyvää asiaa
Sisua.net Keskustelupalsta Kuvagalleria
Tänään on To Tammi 24, 2019 5:11 am

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: La Heinä 05, 2008 11:16 pm 
Poissa

Liittynyt: To Kesä 26, 2008 4:12 am
Viestit: 162
Alustavasti jo tuossa puheltiin, että tekisin jotain juttua Sisun ja leylandin linja-autoista.
Kun tuossa on sellainen toistasataa ennenjulkaisematonta kuvaa aiheesta.
Suurin osa on tamperelaisen Väinö Paunu oy:N vaiheista, yksi suurimpia SISU-Vanaja taloja aikoinaan...
Kuvat on ajalta 1920-70-luku ja juttuunhan tulisi kylkiäisinä sitten kaikkia pneumo-Cyclic vaihteistosta alkaen.
voitte esittää toiveita asian suhteen, mitä juttuun haluttaisiin, eihän Sisu ollut linja-autona huono, vaan vielä huonompi :mrgreen:
Lainaus suoraan Paunun ex. moottorispesialistilta...
Halutaanko lukea työntekijöiden muistelmia tyyliin; Huoltopäälliköllä oli huono päivä, sen takia laittoi hitsarin vaatturin saksilla leikkaamaan nurmikkoa ym.
Muutenkin tuo linjuripuoli on joka saitilla heikosti edustettuna sisuista...
Olihan Sisun hyvillä linjurimalleilla jopa ulkomaillakin vakiokäyttäjiä, esim. AEC-koneisilla BT-69CR mallilla Stettinissä paikallinen postin sopimusliikennöitsijä.
BT-69CR oli se parhailla jarruilla ja Leylandin Pneumo-Cyclic lootalla varustettu auto, jota ehkä 0,2% suomalaisista pölkkypäistä koskaan oppi ajamaan :evil:


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Su Heinä 06, 2008 12:18 am 
Poissa

Liittynyt: To Loka 18, 2007 7:43 pm
Viestit: 452
Leyland LTD.. kirjoittaa kyllä niin hienoa juttua että siinä olisi kirjan ainesta ja jos vielä kuviakin on paljon jemmassa niin aavvoot :mrgreen: . vai onko jo kirja tehty :idea: .
kaverilla oli sisun vanha kirjastoauto mikä on muutettu asuntoautoksi (sisu ainakin keulassa lukee), moottori keskellä ja makavaa mallia :?: .
autossa on sauna (puilla lämpenevä), kylpyhuone, makuuhuone (jossa kerrossängyt 4henkeä),olohuone keittiö yhdistelmä ja ohjaamo auto on kuin kesämökki sisältä.. puolipaneelia, vaneria ,plyyhsiä, ym muuta mukavaa (LA puhelin,stereot,kompuratorvet,pumerangianteeni) vm on muistaakseni 74.
tuli vaan mieleen jos modifois ton proton.. rakentais asuntoautox, päältäpäin kunnon sotakone mutta sisältä löytyis kaikki nykyajan vermeet :D .. tämösiä ideoita tulee oluen voimalla :lol: . hik*


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Su Heinä 06, 2008 1:30 am 
Poissa

Liittynyt: To Kesä 26, 2008 4:12 am
Viestit: 162
Tuossa alkuun; Pneumo-Cyclic oli Hydra-Cyclicin edeltäjä ja Leyland-konsernin osa, lisäksi kaiketi kestävin ja varmatoimisin Leyland tuote...
Sehän oli se laatikko, jossa pientä tikkua kulississa heiluttelemalla vaihteet vaihtuivat paineilmalla=puoli-automaatti.
Jonka edeltäjä taas oli Wilson-puoliautomaatti.
Leylandin ryhmittymä SCG=Self-Changing-Gears Ltd valmisti noita puoliautomaatteja.
Vekkuli laite tuolla Eestin puolella, harrastajilla on Protossa tuo Pneumo-Cyclic ja 400 kone.
Toi laatikko on armoton rohjake painoltaan ja kooltaan.
Laatikko oli periaatteessa aina sama, käytettiin sitten junassa, l-a, k-a, juu oli siis kuorma-autoissakin, jopa suomessakin. Tampereellakin oli Fargo louhoksella.
"Kytkimenä" noissa oli esim. nestekytkin, keskipakokytkin,tai sähkö-magneettinen kytkin-Cotal-vaihteiston tyyliin.
Kun joku vaihde oli päällä, auto ei kaasua hellättäessä lähtenyt valumaan alamäkeen, kätevää maastossakin totesivat Eestin kaverit, kun olivat paikallisessa off-road kisassa kahmineet kaikki pokaalit :lol:
Kytkinpoljinta ei siis ollut, eikä jalkaa tarvinnut (periaatteessa) nostaa kaasulta vaihdettaessa, vaikka näin ohjeissa sanottiin.
Voidaan sanoa Pneumo-Cyclicillä olleen kaikki täysautomaatin edut, ilman ainuttakaan sen haittaa; Monimutkainen venttilikoneisto tai elektroniikka, jolla vaihtohetkeä ohjattiin puuttui ym.
Wilsonina alkunsa saanut laatikko patentoitiin muistaakseni 1914 vuonna ja viimeiset Leylandilta tehtiin hiukan ennen 1990-lukua.
Nykyisyys on hiukan epävarma, tuotemerkki on myyty huhun mukaan Cumminsille tai jollekin muulle tunnetulle moottorimerkille.
Erikoisin käyttökohde Pneumo-Cyclicille oli (Sherman?) panssarivaunut Brittilässä, laatikkohan vaatii paineilmaa toimiakseen, nuukuus oli iskenyt, tankissa ei ollut kompressoria, vaan lattiassa oli säälittävä jaloin poljettava pumppu, jolla ilmaa piti polkea muiden manööverien keskellä, vaihdehan kyllä yleen sä vaihtui, mutta jarrunauhat, jolla planeetat piti lukita jäivät luistamaan ja pian nousi laatikosta käyttöaine eli savu pihalle, niinkuin Lucasin sähkölaitteista :mrgreen:
Hauskaa sinänsä, jopa Lucasin laturille oli tankissa rakennettu käyttö moottorilta oman hienon mekaanisen vaihteiston kautta=mitäs se jos eteneminen pysähtyy laatikon palamiseen, tuottaapa pimeyden apostoli ainakin sähköä ( tai käyttöainetta nimeltä savu) :lol:


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Su Heinä 06, 2008 11:09 am 
Poissa

Liittynyt: To Loka 18, 2007 7:43 pm
Viestit: 452
joo tiedänpä tuolla yhdessä metsässä sellaisen vanhan hkl bussin siinä on kojetaulussa semmonen pieni tikku mistä vaihteita vaihdetaan.
bussi on ollut niillä sijoillaan jo toistakymmentä vuotta, joku sitä on yrittänyt jossain vaiheessa käynnistää kun oli raahannut sinne akkuja ja löpö purkin, sinäänsä hauska paikka siellä kun ei näy tietä missään ja kymmensenttistä koivua kasvaa auton ympärillä aika tiheään, olisihan ihan hauska käynnistää ja ajaa pois sieltä jäisi kiva "ura" metsään :mrgreen: .
niin ja autossa on kaikki ehjää mittareita myöten ei ole termiitit löytäneet sitä.. vielä.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Ma Elo 18, 2008 1:53 pm 
Poissa
Avatar

Liittynyt: Su Loka 21, 2007 11:21 am
Viestit: 1133
Oulun Mobilistien SISU linjuri

Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Ma Touko 24, 2010 6:50 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 3:47 pm
Viestit: 9
Paikkakunta: Littoinen
ostin tollasen sisu -76 vanhan posti ajokki 5000 BK-86SP muutettu kahdentoiminnan erikoisautoksi (majoitus/autonkuljetusauto)ihmeen hyvä ajaa, tosi tukeva jarrut loistavat ! majoitus tila päässy ulkoruokinnassa vähän huonoon happeen mutta katolta alku ja tiiviiksi.kone leukku 0.680 ja laatikko ilmeisesti toi pneumo-cyclic 5vaihdetta. pakki ja ykkönen toimii hyvin 4ja5 toimii,kakkonen ottaa kiinni vaan ihan sukkasillaan.kolmonen ei juuri ollenkaan.erilaisilla auto ja puoliautomaateilla tullu ajettua kuitenkin tähän ikään sen verran että ymmärtää miten sen pitäis toimia eikä polje ilman pitoa.katsastukseen menossa ja käytttöä on mutta kait sillä kesän pärjää mutta talveksi vois laatikon pudottaa.kun löytäis jostain vähän apuja tai linkkejä mikä siinä mättää ja saako osia vai onko joku paine vika kait siellä jotkut pannat on vai mistä tällänen luistaa.kaikista vinkeistä ja ohjeista olisin erittäin kiitollinen.toi höökivaunu juttu oli aika paha vanhana PST miehenä pisti hymyilyttämään.mutta yhtä kaikki ehostus aloitettu.sisulla kesään T:Harri.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Ti Touko 25, 2010 11:26 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Tammi 11, 2009 7:15 pm
Viestit: 187
Loota saattaa olla väärän käytön takia kesäterässä,kuskit yleensä lähti 2:lla liikkeelle,ja Wilsonin sielunelämää kaikki ei oppineet.Samanlainen looda oli käytössä "Lättähatuissa" ,Dm 6 ja Dm 7 ,lootan jarrupannoissa on säätöruuvit mikäli kiskokaluston huoltomanuaaliin on uskomista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Ke Touko 26, 2010 12:21 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 3:47 pm
Viestit: 9
Paikkakunta: Littoinen
ok ! muistan kyllä raitiovaunujen jälkeen -72 tuli turkuun tigereitä niissä samantapanen keppi jääny mieleen koulumatkoilta jos jäi etu penkkeihin ni aiheutti ihmetystä oli se sen verran erilainen.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: Su Syys 19, 2010 4:05 pm 
Poissa

Liittynyt: Ti Tammi 26, 2010 5:45 pm
Viestit: 5
Turun Leyland-merkkiset raitsikan korvaajat tulivat jo vuonna 1967. Vuonna 1972 liikennelaitos hankki linja-autonsa Scanialta (malli BR110).


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Sisun linja-autot
ViestiLähetetty: La Joulu 18, 2010 11:04 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Maalis 14, 2010 3:47 pm
Viestit: 9
Paikkakunta: Littoinen
tä kyllä mä ainakin kuljin leukulla en muista yhtään keltasta caniaa :shock: raitsikat toki kulkivat vielä tohon asti


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)