Kontioon perävaunu

Kontio, Jyry, Kärppä, Nalle, Karhu, K- ja M-sarja

Valvoja: sisua

Trakpa
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Touko 19, 2020 1:17 pm

Kontioon perävaunu

Viesti Kirjoittaja Trakpa »

Onko vuoden 78, 2akseliseen kontioon mahdollista asentaa vetokita, ja kytkeä joku sopiva täysperävaunu?
ernuta
Viestit: 25
Liittynyt: To Huhti 30, 2020 4:14 pm

Re: Kontioon perävaunu

Viesti Kirjoittaja ernuta »

Katselin 70-luvun alkupuolen Sisu-Viestit. Ainoastaan yhdessä kuvassa oli Kontio, jossa oli perävaunu. Sekin oli kuitenkin vain vasikka, eli yksiakselinen perävaunu (maidonkuljetus). Kontio-esitteissä ei myöskään mitenkään viitata perävaunuvarustukseen. Vanhempiin Kontioihin, joissa oli paineilmakäyttöiset neste-pyöräjarrut ei perävaunu sujuvasti menekään.
Vetokoukku Kontioissa toki on satunnaishinailua varten.

70-luvun loppupuolella tuli jo määräyksiä minimi-moottoritehosta tiettyä yhdistelmän kokonaispainoa koskien. Ne viimeistään poissulkivat Kontion käytön varsinaisen perävaunun kanssa. Jo sitä ennen automyyjä varmaan ohjasi aina Jyry-tiskille myös vaihteiston sekä nivel- ja taka-akselin hyvinvoinnin kannalta.

Luulisin että 60-70 -lukujen vaihteen kieppeillä Sisun tekninen palvelu olisi silti hakenut vahvistuksia painolaskelmille, joissa perävaunuvarustetun Kontion perässä olisi ainakin vasikka. Ilman tällaista todistetta viranomaisen hyväksynnästä ei ehkä lupaa kannata hakea.
Joka tapauksessa yhdistelmä oli alitehoinen, eli soveltuisi alamäkikäyttöön ja myötätuulella tasamaalle. Eli max vasikka.
Vastaa Viestiin