Eino Kosken Sisu-linja-auto

Linja-autot, paloautot, yms.

Valvoja: sisua

Gwafton
Viestit: 269
Liittynyt: To Huhti 30, 2020 4:14 pm

Eino Kosken Sisu-linja-auto

Viesti Kirjoittaja Gwafton »

Hämeenlinnan ja Tyrvännön väliä likennöineellä Eino Koskella oli 1930-luvun Sisu-linja-auto, joka joutui sodan aikana kokemaan puukaasukäytöt ja materiaalipuutteista johtuneet huollon laiminlyönnit. Puukaasuaikaan miespuoliset matkustajat komennettiin aina Tyrvännöntiellä Vesunnanmäen juuressa hyppäämään ulos autosta vauhdin hidastuttua oleellisesti, sekä työntämään autoa ylös moottorin hyydyttyä. Koski ajoi autollaan tietääkseni pitkälle 1950-luvulle asti, kunnes sekä mies että auto alkoivat olla eläkeiässä. Veljekset Vekka osti yhtiön ja Sisu hävitettiin joitain vuosia varikolla seistyään. Nykyään Tyrväntöön liikennöi Vekan linja numero 17.

Perimätiedon mukaan autoa ajettiin pitkän aikaa ilman starttia. Koski käynnisti auton Tyrvännössä aamuisin isolla sähköporakoneella suoraan kampiakselin päästä ja Hämeenlinassa mäkistartilla Linnankadulla, Raatihuoneenkadun ja Palokunnankadun välisellä pätkällä, joka on nykyään autoilta suljettu.

Sattumalta löysin lisätietoja Kosken Sisusta täältä. Hänellä on mahdollisesti ollutkin niitä useampia, koska tämä yksilö oli hankittu vasta 1953. Se oli vuosimallin 1938 SH-7 jonka rekisteritunnus on ollut alkuaan, siis ennen sotia, H-4835. Auto poistettiin rekisteristä vuonna 1957. 1930-luvulla Koskella oli käytössään International, josta löytyy netistä kuviakin. Välissä on kenties siis ollut vielä yksi linja-auto, joka on saattanut olla Sisu?

Onko kenelläkään kuvia Sisuista Eino Kosken likennöiminä?