Kuvia menneiltä ajoilta

Yleistä keskustelua, foorumin säännöt/ General topics

Valvoja: sisua

Jyry1956
Viestit: 93
Liittynyt: Ma Kesä 15, 2009 11:46 am

Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja Jyry1956 »

Kannattaa käydä vilkaisemassa kuvatarjontaa http://www.ajopeli.kuvat.fi" onclick="window.open(this.href);return false;. On hienoja otoksia menneiltä vuosikymmeniltä. Vaikka Sisujen kuvia ei montaa olekaan, ajankulua illaksi kuitenkin.

Avatar
sisua45
Viestit: 2961
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 10:33 pm

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja sisua45 »

Hienoja kuvia menneestä maailmasta. Nyt sen huomaa, että minne ne kaikki kuplat, sumpit, ja amazonit ovatkaan menneet. :roll:

Ainoa tutumpi paikka minulle oli nykyinen pirkka-hallin ympäristö, eli entinen härmälän lentokenttä.
"Oman, kunnioitettavan porukan muodostavat alan harrastajat. Heidän ansiostaan esimerkiksi Proto-Sisuja on edelleen ajokuntoisina."

SA-1337: http://forums.offipalsta.com/showthread.php?t=29218

Kuva

Jasa
Viestit: 940
Liittynyt: Su Helmi 10, 2008 8:34 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja Jasa »

Kiitos ,hienoja kuvia. Matti Tyry minulekkin tuttu mies koulu vuosiltani.

Avatar
UN-Proto
Viestit: 1133
Liittynyt: Su Loka 21, 2007 11:21 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja UN-Proto »

Täältä löytyy vanhoja kuvia, lähinnä Seinäjoen ympäristöstä. Todella hienoja kuvia. Muutama tunti jo mennyt näitä selatessa ja tarinoita lukiessa. :D
http://www.porstuakirjastot.fi/yhteiset ... ittain.hak" onclick="window.open(this.href);return false;

Esim:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Avatar
UN-Proto
Viestit: 1133
Liittynyt: Su Loka 21, 2007 11:21 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja UN-Proto »

MaveTeamin sivuilla kanssa hienoja vanhoja kuvia. Ainakin Tampereen, Kotkan ympäristöistä. Kuvissa näkyy myös vanhoja ajoneuvoja.

http://mave.foorumi.eu/viewtopic.php?f=32&t=748" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuva

Avatar
UN-Proto
Viestit: 1133
Liittynyt: Su Loka 21, 2007 11:21 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja UN-Proto »

Vanhoja linja-auto kuvia Rovaniemen suunnalta Arktisetbussit.com sivuilla
http://www.pato.1g.fi/havinaa.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Minkä Shellin vieressä tämä on kuvattu?
Kuva


Nummelan VPK:n sivuilla muutama vanha kuva.
http://www.valt.helsinki.fi/projects/km ... et/vpk.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuva
Kontio-Sisun alustalle rakennettu säiliöauto oli aikaisemmin ollut Shell-yhtiön öljyautona. Vuonna 1978 otetussa kuvassa auto on Lohjantien varrella sijainneen paloaseman pihalla. Taustalla näkyy Hannankadun varrella oleva As. Oy Välitien kerrostalo.
Auto sai ”tulikasteensa” yöllä 27.-28-7-1978, kun Porintien varressa sijainnut Yli-Rostin nummilato paloi. Se oli vielä ensimmäisessä hälytyksessäkin öljy-yhtiön väreissä.
On varmasti hilpeyttä herättänyt kun Shellin logoilla varustettu säiliöauto kurvaa palopaikalle ja suuntaa letkut liekkejä kohti. :mrgreen:

Kuva


http://yle.fi/alueet/tampere/kadonnut_t ... 69544.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Elettiin 1960-luvun alkupuolta. Romuralli oli kovaa käynnissä Hippoksen radalla. Romurallissa taklaaminen on sallittu, joten osa autoista piti vetää tieltä pois. Autoja radalta hinasi Pentti Haapa. Samaan aikaan toisaalla: ruotsalainen auto juuttuu aseman tunneliin, liikenne jumittuu ja poliisi on ihmeissään. Mikä nyt avuksi?
Keksittiin pyytää apuun romurallin hinaajaa. Pentti Haapa sanoi, että ei voi auttaa, koska hänellä ei ole työhön tarvittavaa liikennelupaa. Poliisista se luvattiin hänelle kirjoittaa heti seuraavana päivänä, kunhan vain tunnelin tukko saataisiin pois. Näin alkoi Pentti Haavan vuosikymmenien ura hinauspalvelussa.

Vinssi armeijan huutokaupasta:
Aluksi Haapa rakensi hinausauton laitteet itse. Veljekset Enne Vihiojantieltä auttoi. Pieni Bedford-kuormuri sai armeijan huutokaupasta ostetut vinssin selkäänsä. Se oli ensimmäinen työkalu.
Kaupungissa hinauspalvelun yrittäjiä oli 1960-luvun alussa vain muutama.
- Mekaaninen vinssi vetää niin kauan kunnes laitteet hajoavat. Suunnanvaihtajaa siinä ei ollut. Se piti rakentaa Volgan vaihdelaatikosta. Se kesti siinä hommassa, muistelee Haapa.
Suunnanvaihtaja on tarpeellinen väline kun hinausvaijeria täytyy löysätä hinausasentoa muutettaessa. Väliin piti laittaa myös ns. lokipyörä, jonka avulla veto tapahtui puolta hitaammin mutta samalla voima kaksinkertaistui.
Mekaanisia vinssejä tehokkaampia olivat hydrauliikalla toimivat laitteet. Niitä haettiin Ruotsista.

Leikekirja täynnä kolareita:
Pentti Haapa otti työssään paljon valokuvia, mutta mittavan leikekirjan kokosi hänen vaimonsa. Albumi on täynnä uutisia ojaan kaatuneista rekoista, ruttuisista kolariautoista, kappaleiksi hajonneista kulkuneuvoista.
Hinausalan pioneeri saapui usein paikalle ensimmäisenä ja joutui näkemään paljon vertakin. Rekkaa päin ajaneen auton hanskalokerosta löytyi usein viimeinen viesti.
- Huumorilla olen näistä tilanteista selvinnyt, sanoo eläkepäiviä viettävä Haapa.

Traktori kolmeen osaan:
Hinausmies näki kaikenlaista. Kerran rekka törmäsi traktoriin, jolla vanha isäntä ajeli reppu selässään. Rekkamies oli kauhuissaan kun traktori meni kolmeen osaan. Pian kuitenkin ojasta nousi reppuselkäinen ukko, joka alkoi sättiä rekkakuskia.
Koskikeskusta rakennettaessa piti Janhusen iso nosturi vetää pois perustuskuopasta. Se onnistui kun hinausauto ankkuroitiin kahteen rekkaan silloisen Gulfin pihaan Sorin aukiolla.

Tukkirekka vaikka jään alta:
Hinaushommissa oppi monia niksejä. Särkänniemen parkkipaikalta pysäköidyt autot valuivat usein järveen. Auton nosto ja etenkin laskeminen maahan eheänä vaati tarkkaa nosturin käyttöä. Työ opetti.
Haapa oli erikoistunut isojen autojen nostoon ja hinaukseen. Erityisen vaikeata oli nostaa jään alle pudonnutta tukkirekkaa.
- Piti tehdä vaijerille pitkä railo. Vaijeri kiinnitettiin rekkaan, jota vedettiin rantaa kohden niin kauan, kunnes auton katto kosketti jäätä. Sen jälkeen sahattiin uusi auton kokoinen avanto, josta rekka nostettiin, kertoo Haapa.
- Nykyisin autot ovat erilaisia, niissä ei ole runkoa ja jarrumekanismi on muuttunut. Enää ei autoja hinata vaan suuretkin rekat kuljetetaan lavetilla, huokaa vetreäkuntoinen Pentti Haapa.
Kuva

Avatar
UN-Proto
Viestit: 1133
Liittynyt: Su Loka 21, 2007 11:21 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja UN-Proto »

Museoviraston sivuilta löytyy myös mielenkiintoisia kuvia.
http://suomenmuseotonline.fi/fi/selaa?f ... ion=search" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Napapiiri
Viestit: 571
Liittynyt: To Huhti 10, 2008 8:27 am

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja Napapiiri »

Minkä Shellin vieressä tämä on kuvattu?
Kuva

Tämähän on meidän = Rovaniemen linkkariasema. :D Välissä menee nelostie pohjoiseen ja toisella puolen yhä olemassa olevat Shell ja Teboil. :D
Boxer 300 korinen Scania. Tällä tultiin joskus lujaa kyytiä Meltauksesta Rovaniemelle kapeata soratietä pitkin, ohitellen mm.asuntovaunun kanssa liikkujia.. :shock: :D
Kun oli junalle kiire.

exSA-738
Viestit: 276
Liittynyt: La Tammi 05, 2008 6:32 pm

Re: Kuvia menneiltä ajoilta

Viesti Kirjoittaja exSA-738 »

Onko Lapissa ollut jollain kiire?

Vastaa Viestiin