Tuossa alkuun; Pneumo-Cyclic oli Hydra-Cyclicin edeltäjä ja Leyland-konsernin osa, lisäksi kaiketi kestävin ja varmatoimisin Leyland tuote...
Sehän oli se laatikko, jossa pientä tikkua kulississa heiluttelemalla vaihteet vaihtuivat paineilmalla=puoli-automaatti.
Jonka edeltäjä taas oli Wilson-puoliautomaatti.
Leylandin ryhmittymä SCG=Self-Changing-Gears Ltd valmisti noita puoliautomaatteja.
Vekkuli laite tuolla Eestin puolella, harrastajilla on Protossa tuo Pneumo-Cyclic ja 400 kone.
Toi laatikko on armoton rohjake painoltaan ja kooltaan.
Laatikko oli periaatteessa aina sama, käytettiin sitten junassa, l-a, k-a, juu oli siis kuorma-autoissakin, jopa suomessakin. Tampereellakin oli Fargo louhoksella.
"Kytkimenä" noissa oli esim. nestekytkin, keskipakokytkin,tai sähkö-magneettinen kytkin-Cotal-vaihteiston tyyliin.
Kun joku vaihde oli päällä, auto ei kaasua hellättäessä lähtenyt valumaan alamäkeen, kätevää maastossakin totesivat Eestin kaverit, kun olivat paikallisessa off-road kisassa kahmineet kaikki pokaalit
Kytkinpoljinta ei siis ollut, eikä jalkaa tarvinnut (periaatteessa) nostaa kaasulta vaihdettaessa, vaikka näin ohjeissa sanottiin.
Voidaan sanoa Pneumo-Cyclicillä olleen kaikki täysautomaatin edut, ilman ainuttakaan sen haittaa; Monimutkainen venttilikoneisto tai elektroniikka, jolla vaihtohetkeä ohjattiin puuttui ym.
Wilsonina alkunsa saanut laatikko patentoitiin muistaakseni 1914 vuonna ja viimeiset Leylandilta tehtiin hiukan ennen 1990-lukua.
Nykyisyys on hiukan epävarma, tuotemerkki on myyty huhun mukaan Cumminsille tai jollekin muulle tunnetulle moottorimerkille.
Erikoisin käyttökohde Pneumo-Cyclicille oli (Sherman?) panssarivaunut Brittilässä, laatikkohan vaatii paineilmaa toimiakseen, nuukuus oli iskenyt, tankissa ei ollut kompressoria, vaan lattiassa oli säälittävä jaloin poljettava pumppu, jolla ilmaa piti polkea muiden manööverien keskellä, vaihdehan kyllä yleen sä vaihtui, mutta jarrunauhat, jolla planeetat piti lukita jäivät luistamaan ja pian nousi laatikosta käyttöaine eli savu pihalle, niinkuin Lucasin sähkölaitteista
Hauskaa sinänsä, jopa Lucasin laturille oli tankissa rakennettu käyttö moottorilta oman hienon mekaanisen vaihteiston kautta=mitäs se jos eteneminen pysähtyy laatikon palamiseen, tuottaapa pimeyden apostoli ainakin sähköä ( tai käyttöainetta nimeltä savu)
